Ultima actualizare 05/08/2024
Venit minim de incluziune
Ce este Venitul Minim de Incluziune (VMI)?
VMI reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu care se acordă începând cu luna ianuarie 2024, prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
AJUTOR DE INCLUZIUNE
Are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).
AJUTOR PENTRU FAMILIA CU COPII
Se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei (ASF).
Cine pot fi beneficiari?
Persoanele singure și familiile aflate în situație de dificultate, care îndeplinesc condițiile de acordare potrivit legii.
Solicitanții trebuie să aibă reședința sau/și domiciliul în România și să facă dovada acesteia
Care sunt avantajele VMI?
1. Beneficiile VMI (ajutor de incluziune și/sau ajutor pentru familia cu copii) se acordă sub formă de plată unică lunară.
2. Solicitanții de VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate.
3. Solicitanților de VMI li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
4. Dacă sunteți solicitant de VMI aveți acces automat la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate.
5. Ca solicitant de VMI intrați în categoria consumatorilor vulnerabili și veți primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil.
6. VMI promovează munca – ca solicitant de VMI sunteți sprijiniți prin stimulente financiare inclusiv în situația în care veți obține venituri prin muncă și veți beneficia de măsuri care să
sprijine accesul la locuri de muncă.
7. Programul încurajează participarea copiilor din familiile vulnerabile la educație, pentru un viitor mai bun
Cuantumul venitului minim de incluziune se stabileşte ca diferenţa între venitul minim de incluziune raportat la dimensiunea familiei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, realizat în luna anterioară depunerii cererii.
Veniturile care exclud dreptul la VMI sunt enumerate în formularul de cerere.
Luni-Joi: 8-13
Data actualizării:
05.08.2024.