Helyi hivatalos közlöny

Holnap este rendhagyó program várja a zene és a korcsolyázás kedvelőit a Városi Műjégpályán: a mozgás éve nyitóeseményén, a jégpálya első jégdiszkó buliján DJ Nitzu szettjeire korcsolyázhatnak, táncolhatnak az érdeklődők.

Az idei tematikus évről, a tervezett programokról ma délelőtt tartottunk sajtótájékoztatót a Városi Műjégpályán, amelyen Ölvedi Zsolt alpolgármester és Máthé László Ferenc szervezési irodavezető mellett jelen volt Mester Zoltán, a Városi Sportklub igazgatója és Bartus Attila, az Iskolás Sportklub vezetője. Nem volt véletlen a helyszín kiválasztása sem: a jégen a Korisuli programra érkezett óvodások korcsolyáztak. A programban egyébként ebben a tanévben vesz részt a legtöbb gyermek, de újdonságnak számít az is, hogy egyre több óvodás csoport csatlakozik hozzá.

A tavalyi játék évét követően idén a mozgásra, a tömeg- és közösségi sportolásra fókuszál a város. Ölvedi Zsolt elmondta: városunkat eddig is jellemezte a pezsgő sportélet, hiszen a profi csapatok mellett amatőr és hobbi szinten is számos szép eredményre lehetünk büszkék. Az idei esztendő erre kíván ráerősíteni.

„Azért döntöttünk a mozgás éve mellett, hogy korosztálytól függetlenül a rendszeres testmozgást népszerűsítsük, és hogy felhívjuk mindenki figyelmét a mozgás, sportolás fontosságára.”

A polgármesteri hivatal, az önkormányzat pályázati úton évente jelentős összegekkel támogatja a versenysportokat és a tömegsportokat. A sport témában tevékenykedő civil szervezeteknek 2022-ben 1,1 millió lejt, 2023-ban 1,5 millió lejt ítéltünk meg, idén is 1,5 millió lejes kerettel tervezünk. Természetesen a civil szervezeteknek szóló idei pályázatokban is teret adunk a mozgás évének, és akárcsak a korábbi években, idén is a kapcsolódó tematikákra több pontszám jár.

A mozgás évében partnerünk a VSK és az ISK, illetve a kulturális intézmények is, hisz a mozgás nemcsak sport, hanem színház és tánc is, így a kulturális intézmények is társulnak a kezdeményezéshez.

Számos eseményt, programot, kisebb-nagyobb tömegrendezvényt tervezünk, a fő cél az, hogy népszerűsítsük a rendszeres testmozgást, és hogy nagyobb teret adjunk a közösségi sportokat segítőknek.

A mozgás éve tartalmassá tételére az ötleteink között szerepel:

  • rendszeres közösségi futás szervezése,
  • a városi parkban vagy a Bethlen-negyedi parkban sportbemutatók, edzések szervezése,
  • közösségi sportvetítés (olimpia, EB),
  • cégek, munkaközösségek, baráti társaságok közötti, mozgással kapcsolatos versenyek,
  • erősember-vetélkedő,
  • különböző sportágakban rendhagyó bemutatók, motivációs és az egészséges életmódot, egészséges táplálkozást népszerűsítő előadások,
  • sportmotivációs előadások,
  • találkozók profi sportolókkal, csapatokkal,
  • gálameccsek,
  • terveink között szerepel egy városi családi olimpia megszervezése,
  • jégdiszkó a téli hónapokban,
  • olimpikonok meghívása,
  • találkozó népszerű trénerekkel, aktív és visszavonult sportolókkal,
  • utcabajnokságok különböző sportágakban,
  • érdekes bemutatók különböző sportágakban (pl. streetball),
  • versenyek munkaközösségeknek, osztályoknak: Ki mozog a legtöbbet?,
  • közösségi futás, túrázás, kerékpározás,
  • moderntánc bemutatók.

Mester Zoltán, a VSK igazgatója örömmel vállalta a partnerséget, rögtön a kezdőesemény szervezésében is szerepet vállaltak. Emellett ők koordinálják az eddigi legnépesebb résztvevővel futó Korisulit, de rendszeres közösségi futásokat, sportprogramokat is terveznek, hamarosan pedig a Sportgálán is kulcsszerepet vállalnak.

A nyárra tervezett családi, közösségi olimpia szakmai partnere az ISK is. Bartus Attila igazgató elmondta: csapatuk megfelelő infrastruktúrával és tudással rendelkezik egy ilyen városi szintű sportesemény lebonyolításához. Örömmel vállalták a felkérést. Számukra minden év a mozgás éve, idén azonban a közösség bekapcsolódását még hangsúlyosabban fogják szorgalmazni. A tervezett olimpia célja a családok számára izgalmas, élvezetes és emlékezetes sporteseményt szervezni.

A tematikus év programjaihoz minden sportszervezet, egyesület, alapítvány, sportközösség csatlakozására számítunk, bízunk abban, hogy jó ötleteikkel, rendezvényeikkel, eseményeikkel, megmozdulásaikkal csatlakoznak a mozgás évéhez.

2023-ban az iskolákban, a város különböző intézményeiben, a parkokban, a Szejkén, de még az utcán is többféle játéklehetőség közül lehetett választani. A könyvtár udvarán napokig puzzle-ezett a város, felpörgött a társasjáték-kölcsönzős részleg, a múzeum elhozta nekünk a Kádár-korszak játékkatonáit. A színpadi játékokról igényesen gondoskodott a tavaly is a jubiláló színház meg a néptáncegyüttes. A civil szervezetek, egyesületek is aktívan bekapcsolódtak az évbe. A Matrisz Egyesület hosszan látogatta az iskolákat, társasjátékoztak számtalan osztályközösségben, aminek tényleg nagyon örültek a gyerekek, de a nagyobb diákok is. Havi rendszerességgel várták társasjáték-estre a családokat, baráti köröket és munkaközösségeket a Művelődési Házba, ahol hallhattunk játékelméletes előadást dr. Mérő László matematikustól. Az SZKA kupakmozaikban rakta ki a játék éve logóját, de játszott a KÖZ., a Piros Pont, a LilaPont, a Legendárium, az UFF, a Legato, a Vitamag. A játék szükséges volta mellett igyekeztünk a játékfüggőség veszélyeiről is beszélni Zacher Gábor segítségével, több száz középiskolás diák számára. A játék határozta meg a városi eseményeket is: a gyermeknap, a városnapok, a számtalan Székelyföldi Filharmónia-hangverseny is az éves tematikához illeszkedett, a jubiláló városi kórusok fellépései is mindannyiszor elvarázsolták a közönséget.

Frissítés dátuma:
2024.02.02.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette